Video

Met dit wetvoorstel was ik nooit tot leven gekomen.

Haar ouders wouden een jongen maar zij is als een meisje geboren. Lies is opgevoed door professionele opvoeders en is nu een gelukkige vrouw en moeder. Met de huidige wet was ze zeker nooit geboren. Lies is tegen dit wetvoorstel. #Stop18Weken

Dit wetvoorstel is slechts onderbouwd.

Professor Bernard, gynaecoloog en hoofd van de kliniek verklaart zijn grote scepsis over het wetsvoorstel: « Het dossier is echt niet erg compleet van degenen die deze wet voorstellen, in termen van consequenties, of het nu gaat om voor de volgende zwangerschappen en aan de technische kant van late beëindigingen. Het is belangrijk om te weten dat de beëindiging na 14 tot 15 weken technisch gezien ingewikkeld is. Het is niet zonder risico voor de moeder op het moment van en ook voor de daaropvolgende zwangerschappen. Weinig mensen zijn zich bewust van abortus omdat het wordt uitgevoerd na 16 weken in Nederland en Engeland. Het bestaat uit het mechanisch verwijden van de baarmoederhals. Het kan leiden tot een risico op late miskraam en vroeggeboorte voor volgende zwangerschappen. Het is heel duidelijk een kwestie van het in stukjes nemen van de foetus, omdat het bij de grootte ervan niet kan passeren. het fotograferen van een foetus van 200 tot 400 gr na 20 weken in stukken. Het is moeilijk om details te hebben over hoe ze ervoor zorgen vóór curettage dat de foetus niet meer leeft en dit is uiteraard van groot belang. We hebben ook geen antwoord op wat een foetus op die leeftijd waarneemt. Maar of het nu gaat om de medicijntechniek of de aspiratie-curettage, dit blijven handelingen die medisch gezien risico’s met zich meebrengen. Omdat we hier een universitair centrum zijn, hebben we veel gevallen van medische zwangerschapsafbreking voor ernstige foetale of ernstige maternale problemen. Dus we weten een beetje over waar we het in verband daarmee over hebben. « 

IN CONCRETO, HOE WERKT EEN 20 WEKEN DURENDE IVG IN HOLLAND?

Dr. Jean-François Legrève, een gynaecoloog, bezocht een laat abortuscentrum in Nederland en legde uit: « Ik weet niet of we het beseffen. Ik ben gaan kijken hoe het in Nederland gaat. Ik zal het u in een paar seconden uitleggen. Als we het hebben over 20 tot 22 weken amenorroe, is het min of meer hetzelfde. De manier waarop dat in Nederland tot 20 weken gebeurt is als volgt: je verwijdt de baarmoederhals mechanisch met een dilatator tot 1,5 cm en dan scheur je met een tang stukjes van de baby af om in het gat van 1,5 cm te passen, wetende dat het hoofdje 4 cm lang is, dus je moet het verpletteren. Eerst hebben we geen aangepaste apparatuur en dan hebben we training nodig omdat we niet weten hoe we het hier moeten doen of we doen het op een echt uitzonderlijke manier. Het is iets extreem ingewikkelds voor beoefenaars. Ik veronderstel dat als het moet gebeuren, het zal gebeuren in centra waar iedereen het eens is en met specifieke zorg voor deze patiënten. In de praktijk moeten we ons realiseren dat we het hebben over een baby van 400 gram die 20 cm lang is en die in stukken door een gaatje van 1,5 cm moet. Abortus op 20 weken is dat. Het is om het er stuk voor stuk uit te halen. Dan moet er een echo worden gemaakt om er zeker van te zijn dat we geen kleine stukjes vergeten zijn. Als we het elke dag doen, zou het waarschijnlijk makkelijker moeten zijn, maar er zit een medische kant aan. »