Persbericht voor onmiddellijke publicatie
Brussel, vrijdag 20 december 2019
Meer dan 10.900 burgers, waaronder 2500 gezondheidswerkers, verzetten zich tegen het te brede abortuswetvoorstel.
De twee Belgische petities abortus-avortement.be, eerder Franstalig, en Comite bezorgde ouders op Citizengo, eerder Nederlandstalig, bundelen hun krachten en kwamen op 20 december na duplicatie samen op meer dan 10.900 handtekeningen.
De ondertekenaars, met name 80 gynaecologen, zijn van mening dat dit wetsvoorstel een voorbarige stap vormt, niet gerechtvaardigd gezien de adviezen van de deskundigen die de Kamer in 2018 heeft gehoord, waarvan amper 6 op een totaal van 20 gunstig waren. een verlenging van de abortusperiode tot 18 weken, zoals voorgesteld door het huidige project. Gaande van 14 tot 20 weken amenorroe, maakt de rekening een grote sprong die niet zonder gevolgen is voor vrouwen. Een ingreep na 14 weken is een heel andere medische procedure. Zorgverleners zeggen ook dat ze zich zorgen maken over de eliminatie van de tijd die nodig is voor perspectief, de afkoelingsperiode. Ter vergelijking: zelfs in Nederland, waar de wetgeving meer toelaatbaar is dan bij ons, werd deze periode op 5 dagen gehouden. Meer dan 85% van de Europese landen beperkt de wettelijke abortusperiode tot 3 maanden zwangerschap of eerder (1).
Dit wetsvoorstel is niet nodig in de ogen van de ondertekenaars en het veroorzaakt een stormloop zonder alle moeilijkheden die het veroorzaakt te meten. Het breekt het fragiele evenwicht tussen de vrijheid van vrouwen en de zorg voor het leven dat moet worden geboren.
Een nieuwe carte blanche van 10 gynaecologen werd deze donderdag 19 december gepubliceerd in L’Echo en Le Soir hekelt deze rekening. Ter vergelijking: het parlement had minder dan 5 gynaecologen geïnterviewd en in totaal slechts 20 mensen.
In de afgelopen weken is in de media oppositie uit een groot deel van de medische wereld gehoord. De vraag vandaag is niet of we voor of tegen abortus zijn, maar of we voor of tegen deze belangrijke verandering in het wettelijk kader zijn. Dit is de reden waarom de oppositiebeweging zo sterk groeit en de gebruikelijke Belgische divisies overstijgt.
Een gynaecoloog die een centrum voor gezinsplanning oprichtte en die meer dan 100 abortussen uitvoerde, stuurde haar krachtig protest naar www.abortus-avortement.be
We zijn daarom erg ver verwijderd van het ‘volwassen debat’ of de ‘brede samenwerking’ die sommigen naar voren hebben gebracht.